Zima to czas, kiedy przyroda wchodzi w okres spoczynku. W tym czasie w ogrodzie nie mamy dużo pracy. Warto pamiętać, żeby sprawdzić czy wiatr nie odsłonił roślin z osłon włókninowych. Przy dużych opadach śniegu koniecznie musimy zgarnąć śnieg z roślin. Jeżeli tego nie zrobimy ciężki śnieg połamie gałęzie roślin. Można również podwiązać gałęzie żeby dodatkowo je zabezpieczyć. Wszystkie rośliny, które na czas zimy przechowujemy musimy podlewać i sprawdzać ich stan.

Luty to również czas przycinania drzew owocowych. Cięcie wykonujemy u jabłoni, grusz. Wykonując zimowe cięcie drzew owocowych należy pamiętać, żeby temperatura powietrza była powyżej zera. Dzień powinien być słoneczny. W tym czasie soki w roślinie płyną wolno i nie będą wyciekać z ran po cięciu. Cięcie drzew nie tylko pomoże w formowaniu korony i wielkości drzewa ale przede wszystkim wpłynie na jakość i wielkość owoców.

Cięcie zimowe wykonujemy też u krzewów takich jak berberysy, irgi, leszczyny, pigwowce, żylistki, krzewuszki i pięciorniki. Jest to cięcie prześwietlające polegające na usunięciu zbędnych pędów, które ograniczają ilość światła dochodzącą do środka krzewu.

W lutym zaczynamy siać pierwsze warzywa. Kupujemy specjalne podłoże do siewu i paletki bądź mini szklarnie. Dostępne są paletki plastikowe lub torfowe doniczki. Możemy już wysiać selery i pory. Samodzielne wysiewanie warzyw sprawi, że czas oczekiwania na wiosnę będzie dobrze spożytkowany.