Zbiór owoców i warzyw

We wrześniu zbieramy plony warzyw korzeniowych: marchwi, pietruszki, selera, buraków czy cebuli, którą warto podsuszyć. Niektóre odmiany jabłek, gruszy, śliwek i wczesnych winogron zdecydowanie nadają się już do zbiorów. Warzywnik po zbiorach należy przekopać. Opadnięte , nie zebrane i gnijące na ziemi owoce zebrać i wyrzucić. Podłoże wygrabić.

Przegląd roślin ozdobnych w ogrodzie

Pierwsza połowa września to ostatni moment na przycięcie żywopłotów liściastych i iglastych. Nie czekać aż spadnie temperatura bo pędy muszą zdążyć zdrewnieć przed zimą.

Ścinamy kwiatostany hortensji czy miskantów na suche bukiety. Wycinamy przekwitłe kwiatostany bylin i róż. Wykopujemy cebule roślin nie zimujących w gruncie( dalie, mieczyki, pacioreczniki). Sadzimy cebule roślin kwitnących wiosną( tulipany, narcyzy, czosnki ozdobne, szafirki, krokusy itp.

Jesień to dobry czas na sadzenie więc możemy uzupełnić nasz ogród o nowe egzemplarze roślin odpowiednio przygotowując stanowisko i podłoże. Innymi słowy uzupełniamy istniejące rabaty i nasadzenia lub tworzymy nowe kompozycje np. z roślin cebulowych i wrzosów.

Nawozimy rośliny w ogrodzie nawozami jesiennymi odpowiednimi do gatunków( np. do kwaśnolubnych).

Trawnik jesienią

Na bieżąco grabimy zeschnięte liście i kosimy. Przeprowadzamy ostatnie nawożenie przed zimą, oczywiście nawozem jesiennym.

Możemy też o tej porze założyć nowy trawnik. Ciepła, ale nie upalna pogoda i większa wilgotność sprzyja kiełkowaniu nasion.

Drzewa i krzewy owocowe – cięcie jesienne

Cięcie roślin owocowych końcem lata pozwala utrzymać w ryzach rozrastające się rośliny oraz przynosi wymierne korzyści w następnym sezonie. Przeprowadzamy je naostrzonymi i odkażonymi narzędziami. Liście i gałązki z objawami chorobowymi palimy lub głęboko zakopujemy.

Drzewom owocującym na krótkopędach m.in. jabłonie , grusze , morwy usuwamy tegoroczne nowe przyrosty zanim zdążą zdrewnieć. Polega to na skróceniu ich długopędów do 1/3, 1/2 ich długości.

Maliny owocujące na pędach jednorocznych po zakończeniu owocowania (przełom września października) przycinamy równo ok. 30 cm nad ziemią.

Malinom, jeżynom, malino- jeżynom owocującym na pędach dwuletnich, po zrzuceniu liści wycinamy najstarsze pędy przy ziemi, zostawiając 3-4 najsilniejsze . Najsłabsze i cienkie pędy wycinamy całkowicie. Skieruje to energię rośliny na lepsze kwitnienie i zawiązywanie owoców.

Czarnej porzeczce wycinamy najstarsze zdrewniałe pędy zostawiając te dwuletnie i jednoroczne.

Agrest, porzeczki:białą i czerwoną tniemy natomiast odwrotnie. Wycinamy im najmłodsze, tegoroczne pędy ponieważ owocują one na dolnych partiach pędów zeszłorocznych i na krótkopędach.

Cięcie ograniczy rozmiary roślin i zachęci rośliny obfitszego owocowania.

Opryski jesienne

Początkiem jesieni wykonujemy oprysk krzewów owocowych preparatem Magnicur gold( Zato50WG) żeby zapobiec chorobom grzybowym: amerykański mączniak agrestu, opadzina liści i rdza wejmutkowo-porzeczkowa. Preparatem Magnicur one Day( Teldor 500sc) opryskujemy maliny  przeciwko szarej pleśni. A gdy opadną już wszystkie liście z drzew i krzewów owocowych, opryskujemy je preparatem Miedzian 50WP dobrze zwilżając korę.